Bron vermelding: de Volkskrant
Een Amerikaanse hersenkliniek is zo populair bij medisch toeristen uit Nederland dat de oprichters nu een tweede vestiging in Nederland willen openen. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de opmars van medisch toerisme.
De zogeheten CFX-kliniek behandelt mensen die een hersenschudding opliepen, bijvoorbeeld tijdens wintersport of een aanrijding. Vaak worstelen deze patiënten maanden of jarenlang met klachten als vermoeidheid of concentratieproblemen. ‘Leer omgaan met de nieuwe situatie’, krijgen ze in Nederland regelmatig te horen van behandelaars. Een groeiende groep vertikt dat nu en gaat naar de Verenigde Staten voor de gloednieuwe behandeling in de staat Utah. Nederlanders zijn na Amerikanen en Canadezen bij de CFX-kliniek de grootste groep, met meer cliënten dan uit alle andere EU-landen bij elkaar.
Precieze cijfers ontbreken, maar naar schatting lijden in Nederland 250 duizend mensen aan de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De Nederlandse klinisch neuropsycholoog Erik Matser, bekend van onder meer studies naar hersenletsel bij koppende voetballers, gaat samenwerken met de Amerikanen. Volgens Matser schiet de Nederlandse zorg voor deze groep al jaren te kort, iets dat de staat ‘miljarden’ zou kosten door de ‘jonge mensen die nu onnodig thuiszitten’.
Opties verkennen
De kliniek wil binnen twee à drie jaar een tweede vestiging openen in Nederland. Dat meldt CFX-oprichter en klinisch neuropsycholoog Alina Fong, die hier nu maandelijks is ‘om de opties te verkennen’. Een kliniek hier zal toekomstige cliënten uit Nederland reis- en verblijfkosten besparen. Tegelijkertijd moet een Nederlandse vestiging dienen als brug naar heel Europa.
In het internettijdperk leggen lang niet alle patiënten zich neer bij de adviezen van Nederlandse artsen. Een buitenlandse kliniek die claimt wél te kunnen genezen, is tegenwoordig zo gevonden. Behandelingen worden vaak niet vergoed door de verzekering, maar crowdfundplatforms vullen dat gat. Om naar Utah te gaan voeren Nederlandse patiënten campagnes met leuzen als ‘Amber wil haar leven terug!’
Verbluffend
De behandeling in Utah kost zo’n 7,000 euro. De Amerikanen maken een hersenscan die gebieden toont die ‘te actief’ of ‘te weinig actief’ zouden zijn. Een intensief behandeltraject volgt, met een veelheid aan multitask-, concentratie- en ontspanningsoefeningen. Na een week toont de scan bij de meeste cliënten een ‘verbeterd brein’ en verminderen de klachten aanzienlijk, aldus de kliniek.
Nederlandse wetenschappers reageren gemengd op de ‘superbehandeling’. Het is volgens klinisch neuropsycholoog Joke Spikman (UMCG) ‘volstrekt onduidelijk’ wat de hersenscans in Utah precies meten. Er zou daarnaast ‘geen enkel wetenschappelijk’ bewijs zijn voor het idee dat hersenschuddingsklachten voortkomen uit doorbloedingsproblemen in het brein, zoals CFX beweert. Sommige collega’s spreken volgens haar zelfs over ‘de best aangeklede placebobehandeling ooit’. Toch is Spikman onder de indruk van de verbluffende resultaten die de kliniek boekt, ‘placebo of niet’.
Binnen een week hersteld van hersenletsel: revolutionaire therapie of dure placebobehandeling?