Bron: AM:WEB

De nieuwe verhaalservice Schade Alert neemt voorlopig geen nieuwe zaken aan. Volgens oprichter Frank Bolsenbroek weigeren verzekeraars structureel zijn kosten voor deskundige bijstand en onafhankelijke expertises te vergoeden. Een aantal zaken heeft hij inmiddels voor de rechter gebracht ter beoordeling. Bolsenbroek verwacht pas tegen het einde van het jaar een uitspraak.

Autoverzekeraars weigeren te betalen voor bijstand Schade Alert

Schade Alert wil autobezitters de regie teruggeven over de schadeafwikkeling. “Op het moment dat jij door een onrechtmatige daad door een schade wordt getroffen, heb je recht op bijstand om je schade te verhalen. Verzekeraars in Nederland hebben dat jarenlang naar zich toegetrokken”, zegt Bolsenbroek. “Namens de veroorzaker bepalen zij hoe hoog jouw schade is. Dat is de omgekeerde wereld. In andere Europese landen gebeurt dat ook niet.”

Beschermde werkwijze

Volgens Bolsenbroek is een verzekeraar een machtige wederpartij en is het daarom gelegitimeerd dat een consument zich laat bijstaan door een deskundige. “Dat is waar verzekeraars nu een probleem van maken. Zij voelen zich in hun afgebakende en beschermde werkwijze geraakt, zij strijden daartegen.” Welke verzekeraars weigeren de vergoeding van Schade Alert te betalen, wil Bolsenbroek niet zeggen. Wel dat het om vrijwel alle zaken gaat waarin hij consumenten bijstond.

Expertise per uur

Schade Alert werkt samen met een onafhankelijke expertisedienst. Die krijgen hun kosten volgens Bolsenbroek niet volledig vergoed. “Voor de expertise hebben wij een afwijkend tarief. Dat gaat per uur. Dat is een transparant en redelijk uurtarief. Maar verzekeraars vergoeden alleen het marktconforme tarief. Maar wat marktconform is, dat hebben ze zelf afgedwongen.”

Businessmodel

Hoe Schade Alert verdergaat, hangt af van de uitspraak van de rechter. “Verzekeraars weigeren gewoon de redelijke kosten te betalen. Dat snijdt dwars door ons businessmodel heen”, aldus Bolsenbroek.