Bron: AM:WEB
Het Verbond van Verzekeraars gaat op er op Europees niveau voor pleiten dat er niet meer gevraagd wordt naar NAW-gegevens op het schadeformulier. De Telegraaf publiceerde dit weekend een verhaal over mensen die thuis geterroriseerd werden door hun tegenpartij. Frank Bolsenbroek, eigenaar van Schade Alert, kan het pleidooi van het Verbond niet los zien van zijn verhaalservice die particulieren rechtstreeks aansprakelijk stelt.

In de Telegraaf vertellen de anonieme slachtoffers dat ze na de aanrijding telefonisch bedreigd werden door de tegenpartij. Hun auto’s werden voor de deur vernield en in brand gestoken. Hoewel het Verbond ervan uitgaat dat het om incidenten gaat, geeft een woordvoerder wel aan dat ze het probleem zullen aankaarten bij de koepel Insurance Europe. Zelfstandig het schadeaangifteformulier aanpassen gaat niet, omdat het model gelijk is in heel Europa.
Te toevallig?
Het Verbond zou het een goed idee vinden als alleen nog de naam van de verzekeringsmaatschappij op het formulier hoeft te worden gezet. Frank Bolsenbroek vindt het opmerkelijk dat de brancheorganisatie uitgerekend nu met dit pleidooi komt. “Misschien trek ik te veel eer naar me toe, maar ik vind het zacht uitgedrukt toevallig dat verzekeraars daar nu mee naar buiten komen.”
Wig
De aansprakelijkstellingen van Schade Alert stuurt Bolsenbroek rechtstreeks naar het adres van de tegenpartij. De verzekeraars krijgen alleen een kopie. Op die manier wil hij ze stimuleren om sneller te handelen. “Verzekeraars vinden het merkbaar vervelend dat wij ons op de veroorzaker richten. Ze willen liever niet dat wij ons op hun cliënten richten. Op het moment dat verzekeraars nu aanraden om niet meer je adres op te geven, wordt daar toch een wig tussen gedreven.”
Onrechtmatige daad
Bolsenbroek vraagt zich bovendien af of je na een aanrijding wel kunt verschuilen achter je verzekeraar. “Als je iemand aanrijdt pleeg je een onrechtmatige daad ten opzichte van je benadeelde. Op basis daarvan moet je met de billen bloot met je gegevens.” Schade Alert is momenteel nog verwikkeld in enkele rechtszaken tegen verzekeraars die weigeren te betalen voor zijn juridische bijstand.
Verbond: geen verband
Het Verbond van Verzekeraars ontkent dat hun reactie iets te maken heeft met de praktijk van Bolsenbroek. Volgens woordvoerder Oscar van Elferen was het verhaal in de Telegraaf aanleiding om nog eens na te denken of alles wat op het schadeformulier staat nog steeds wel nodig is voor de afwikkeling. “Dat het wellicht met minder kan, daar willen we best over praten”, zegt Van Elferen.
Of het ook werkelijk tot schrappen komt, vindt hij moeilijk te voorspellen. “We moeten die discussie voeren op Europees niveau. Ik weet niet of een Portugese verzekeraar dezelfde gegevens nodig heeft als een Nederlandse verzekeraar.” Het Verbond gaat het onderwerp op de agenda zetten van de eerstvolgende bijeenkomst van Insurance Europe.