Bron: TV programma De Monitor

woensdag 18 oktober 2017

Sigrid de Ruiter vertelt over haar UWV keuring in de uitzending van 9 april /

Huub Floor

Verslaggever

‘We hadden niet meer verwacht dat ze zou worden afgekeurd. We waren klaar voor een nieuwe mokerslag. Op een gegeven moment belde onze advocaat en die vertelde dat het goed zat, maar mijn moeder geloofde het pas toen de brief van het UWV op de mat lag.’Een paar weken geleden kregen wij een mail van Marloes de Ruiter. Zij is de dochter van Sigrid de Ruiter die in de uitzending van 9 april over de arbeidsongeschiktheidskeuringen van het UWV vertelt dat zij ondanks haar unieke hersenaandoening niet arbeidsongeschikt wordt verklaard. Na ruim een jaar van bezwaar- en beroepsprocedures is er dan nu toch het goede nieuws: De Ruiter is 80-100% afgekeurd.

‘Toen de brief van het UWV er eenmaal was, was ze blij,’ vertelt dochter Marloes ons. ‘We feliciteerden elkaar, terwijl het ook weer raar is om dat te doen als je net gehoord hebt dat iemand volledig arbeidsongeschikt is. Maar het was wel een opluchting.’ Sigrid heeft meerdere goedaardige tumoren in haar hoofd, waarvan sommige nog steeds groeien. Ze heeft daardoor te maken met allerlei gezondheidsklachten. Ondanks deze ernstige beperkingen, moest ze wel solliciteren en kreeg ze geen arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Specialist

In de uitzending vertelt De Ruiter dat haar behandelend artsen uit het ziekenhuis het UWV allemaal hebben geschreven dat De Ruiter eigenlijk niet meer kan werken. In eerste instantie werd hier niets mee gedaan. ‘Je moet bijna valsspelen om gehoord te worden.’ Zo omschreef De Ruiter de arbeidsongeschiktheidskeuring. Veel tipgevers hebben het gevoel dat het oordeel van hun behandelend arts niet voldoende wordt meegenomen. Het UWV vindt de mening van de arts belangrijk, maar benadrukt het verschil tussen behandelend artsen en keuringsartsen. Het is aan die laatsten om te bepalen wat een ziekte betekent voor de arbeidsmogelijkheden.

De Ruiter heeft het daar niet bij laten zitten. ‘De behandelend arts heeft een nog uitgebreidere verklaring afgelegd aan het UWV. We hebben zelf de verklaring niet gezien, maar uiteindelijk is mijn moeder in september 80-100% arbeidsongeschikt verklaard. Het geeft ons een stuk rust, dus dat is heel fijn. Mijn moeder hoeft nu niet te solliciteren voor dingen die ze niet kan. Het gaat nu goed met haar. Ze heeft wel weer een MRI-scan gehad, omdat ze veel last van haar hoofd had, maar haar situatie is nu stabiel. Het is fijn dat het niet erger wordt dan het is.’

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever