Bron: de Volkskrant

De top van de verzekeraar ASR krijgt de komende jaren een forse salarisverhoging.

De gevel van het ASR-gebouw. Beeld anp

Het salaris van topman Jos Baeten wordt tot 1 januari 2020 in stapjes verhoogd van 529 duizend tot 740 duizend euro per jaar. Financieel directeur Chris Figee gaat 670 duizend euro verdienen tegen vier ton nu. Operationeel directeuren Karin Bergstein en Michel Verwoest krijgen nu ook nog vier ton, maar dat wordt uiteindelijk 650 duizend euro.

De raad van commissarissen van ASR onder leiding van Kick van der Pol (ex-Interpolis en nu ook voorzitter VPRO, Pensioenfederatie) vindt de salarisverhoging voor de top gerechtvaardigd, omdat de beloningen van de bestuurders achterliggen op die van vergelijkbare concurrenten. Dat zou komen doordat het bedrijf zo lang in handen van de staat is geweest. ASR werd als dochter van Fortis in 2008 genationaliseerd. Pas sinds vorig jaar is de verzekeraar weer volledig geprivatiseerd.

Generali Nederland

ASR maakte later bekend Generali Nederland over te zullen nemen, waardoor het bedrijf groter is geworden. Vakbond FNV noemt de salarisverhoging een ‘verkeerd signaal’. Bestuurder Gerard van Hees stelt dat de verhoging bovendien tegen de afspraken is die bonden en de verzekeringssector hebben gemaakt. Daarbij zou worden gekeken naar een verantwoord beloningsbeleid voor het hele bedrijf.

‘Dit staat daar haaks op. Als de top wordt beloond, dan kan de rest van het bedrijf niet achterblijven.’