Bron: De Telegraaf

AMSTERDAM – Het kabinet wil geen uitzondering maken op de spaartaks voor mensen die een letselschadevergoeding krijgen. Een uitzondering is in principe niet mogelijk en de aanpassingen in de spaartaks helpen de slachtoffers al.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Dat schrijft staatssecretaris Snel (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op een motie van Kamerleden Leijten (SP) en Lodders (VVD), die wilden dat een letselschadevergoeding voor slachtoffers onbelast zou blijven. Het was in hun ogen onrechtvaardig dat mensen die een flinke vergoeding voor geleden schade op hun spaarrekening zetten en daar dan aan het eind van het jaar belasting over mochten aftikken.

Snel begrijpt dat ’dit bij deze groep onbehagen oproept en onderkent dat dit ongewenst is’. Maar toch wil hij niet meegaan in een uitzondering voor slachtoffers. Ten eerste omdat de spaartaks vanaf 2022 op de schop staat. Mensen met spaartegoeden krijgen al een veel grotere vrijstelling. Met de huidige rentestanden gaat dat over €440.000, of het dubbele voor wie een fiscaal partner heeft.

Maar een vrijstelling is ook ’geen optie’, schrijft Snel. Als er een vrijstelling is, moet ook bepaalbaar zijn, wat daaronder valt. En volgens de staatssecretaris is dat ’in principe niet mogelijk’ bij een letselschadevergoeding. Want de vergoeding verwatert op een gegeven moment met de rest van het spaargeld. Als iemand geld van die spaarrekening afboekt, is het niet meer te bepalen of dat nou van de vergoeding is of van het al eerdere gespaarde vermogen.

Bovendien wordt volgens de staatssecretaris al rekening gehouden met de toekomstige belastingheffing. Dat is namelijk een gevolgschade, waardoor de schadevergoeding hoger uitvalt.