Bronvermelding: Trouw

Joop Bouma 

Een letselschadeadvocaat is voorwaardelijk voor een maand geschorst omdat hij zich via een ’ontoelaatbare constructie’ liet betalen.

Het Hof van Discipline, de hoogste tuchtrechter van advocaten, heeft letselschade-advocaat Gijs Verkruisen uit Assen een voorwaardelijke schorsing van een maand opgelegd.

Volgens de tuchtrechter heeft Verkruisen een cliënte, die na een auto-ongeluk buiten haar schuld een whiplash had opgelopen, niet goed geadviseerd over gesubsidieerde rechtsbijstand. Hij heeft haar bovendien voor de afwikkeling van de schadezaak in contact gebracht met de ’Nederlandse Letselstichting’, die de zaak van haar overnam en daarvoor niet alleen advocaatkosten in rekening bracht, maar ook 40 procent van de verzekeringsuitkering claimde.

Van een schade-uitkering van 750.000 euro zou de vrouw uiteindelijk slechts 340.000 euro overhouden. De moeder van advocaat Verkruisen is secretaris/penningmeester van de stichting, zijn vader was adviseur.

Volgens Verkruisen is hij al jaren geleden gestopt met het doorverwijzen van cliënten naar de stichting. „De stichting is of wordt opgeheven. Deze klacht is een hele oude kwestie.”

Bij de Kamer van Koophandel staat de stichting echter nog steeds ingeschreven. Mevrouw Verkruisen is nog altijd penningmeester. Voorzitter is Cynthia Ribbert, zij is ook directeur van de besloten vennootschap Letselcash. Die biedt via internet aan potentiële klanten een premie van 1250 euro (binnen 24 uur), plus letselschade-advocaat aan.

Het rommelt al jaren binnen de letselschade-advocatuur. Tal van bureaus proberen met zogenaamde no cure no pay-contracten klanten binnen te halen. Bij die constructie betalen cliënten de advocaat alleen als ze een zaak winnen. Doorgaans gaat het dan om forse percentages van de opbrengst.

Advocaten klagen dat sommige letselschadebureaus alleen zaken nemen die kansrijk zijn en dat ze ook no cure no pay-contracten afsluiten bij cliënten die vanwege hun lage inkomen recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand. Afgelopen maandag ging het tv-programma ’Tros Radar’ in op misstanden in de letselschadepraktijk. Slachtofferhulp Nederland opende na de uitzending een klachtenlijn over letselschade-afhandeling. Tot gistermiddag waren daar al 600 meldingen binnengekomen. „Dat is een ongewoon hoog aantal”, aldus een woordvoerder.

Advocaat Verkruisen werd eerder door de Amsterdamse Raad van Discipline al berispt in de zaak van het whiplashslachtoffer. Het Hof van Discipline legde, ’gezien de ernst van de feiten’, een zwaardere straf op.

Verkruisen noemt de uitspraak ’vrij draconisch’. Het hof vindt dat de advocaat met zijn stichting tegenstrijdige belangen heeft gediend. Aan de voorwaardelijke schorsing van een maand is een proeftijd van twee jaar gekoppeld. Gaat hij binnen die tijd opnieuw in de fout, dan is de schorsing een feit.