Bron: AM-WEB

Verzekeraars van medische aansprakelijkheid zien zich genoodzaakt de premies komende jaren fors te verhogen. Het aantal medische claims neemt toe en die zijn bovendien steeds hoger.
Medische claims stijgen fors, premies groeien mee

De grootste verzekeraar van medische aansprakelijkheid, MediRisk, heeft aangekondigd de premies komende tien jaar met 9% per jaar te moeten verhogen. Dat schrijft zorgnieuwssite Skipr in een artikel over de stijgende kosten van medische claims. Centramed, de andere grote verzekeraar van ziekenhuizen, verhoogde vorig jaar de premies voor medische aansprakelijkheid al met 11%.

Stijging 20 procent

Volgens Skipr nam het gemiddelde claimbedrag afgelopen jaar met een vijfde toe, van 46.000 euro naar 55.000 euro bij MediRisk. Als de afgewezen claims buiten beschouwing worden gelaten, bedraagt de gemiddelde uitkering 80.000 euro.

In 2018 keerde MediRisk in totaal 33 miljoen euro uit. Ook Centramed verwacht een kostenpost van die omvang. Het aan medische claims uitgekeerde bedrag ligt overigens hoger. Een woordvoerder van MediRisk zegt tegen Skipr dat een gemiddeld ziekenhuis tussen de twintig en dertig claims zelf afhandelt.

Hoger eigen risico

Gevolg van de groei in medische claims is niet alleen een hogere premie voor medische aansprakelijkheid, ook het eigen risico gaat omhoog. Bij sommige grote ziekenhuizen bedraagt dat meer dan miljoen euro. Volgens Skipr verhogen ziekenhuizen daarom hun voorzieningen voor medische claims soms met miljoenen tegelijk.