Bron: AM:WEB
Als taxateur, schade-expert en gerechtsdeskundige voor verkeersschades motorvoertuigen zag Frank Bolsenbroek het vaak genoeg misgaan. Mensen met enkel een WA-verzekering die veel te traag of zelfs ronduit slecht geholpen worden door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Begin vorige maand lanceerde Bolsenbroek daarom Schade Alert. Een verhaalservice die zich wil onderscheiden van andere diensten door zelf strakker de regie te nemen en op onconventionele wijze druk te blijven uitoefenen op de verzekeraar.

Er zijn meer verhaalservices in Nederland, maar volgens Bolsenbroek hebben ze een zwakte. De regie over de dossiers ligt volgens hem nog steeds bij de verzekeraar. “Wij hebben een andere benadering”, zegt Bolsenbroek. “Wij sturen de aansprakelijkstelling aan de veroorzaker. Die krijgt daarvoor twee weken de tijd. Tegelijkertijd krijgt de verzekeraar die brief ook, maar alleen als kopie en voorzien van een bijlage met uitleg. De veroorzaker vindt dat vervelend, want we sturen hem ook een rappel, en een tweede rappel als er niet betaald wordt. Dat doen we om te voorkomen dat de verzekeraar achterover gaat leunen. Wij ervaren dat verzekeraars daardoor sneller handelen.”
Tuinmuurtje
De regie overnemen houdt voor Bolsenbroek ook in dat de tegenpartij in beginsel buiten het expertiseproces wordt gehouden. “Als jij mijn tuinmuurtje sloopt, dan laat ik door de aannemer een offerte maken en bepaal ik met die aannemer wat het herstellen kost. Bij autoschade is dat gaandeweg anders geworden.” Een situatie die hij moeilijk uit te leggen vindt. “Formeel hebben we ook niets te maken met de verzekeraar van de tegenpartij. Natuurlijk, er mag altijd een expert namens de veroorzaker komen kijken. Maar als hij komt, dan komt hij feitelijk in de hoedanigheid van contra-expert.”
Expertise
Uit de eerste weken dat Schade Alert nu draait, blijkt dat verzekeraars nog wat moeite hebben met die aanpak. “We berekenen de kosten van een expertise per uur. Met een expertise ben je inclusief voor- en nabewerking tussen de twee en drie uur bezig en de kosten zijn 100 euro per uur. Dan horen we wel eens van verzekeraars dat een expertise hooguit een half uurtje werk is. Ja, als je ter plekke bent, dan duurt het een half uurtje.”
Vervangend vervoer
Uiteindelijk krijgt Bolsenbroek de verzekeraar wel zover dat er betaald wordt. Net zoals toen hij zelf een schade had en Allsecur via Kifid dwong om ook de resterende 25 procent van de kosten voor vervangend vervoer te vergoeden. Met die uitspraak op zak staat hij ook zijn klanten bij. “Verzekeraars kennen op grond van onderlinge afspraken de regel dat maximaal 75 procent van de huurnota wordt vergoed. Wij berekenen de werkelijke besparing die optreedt doordat de eigen auto stilstaat tijdens de reparatie. Die is bij lange na geen 25 procent. Door een goede onderbouwing hebben wij die discussie niet”, zegt Bolsenbroek.
Omgekeerde sturing
Schade Alert werkt graag samen met het intermediair, maar richt zich eveneens op de auto- en schadeherstelbedrijven. “Ook een autobedrijf heeft belang bij omzet uit schade. In de folders die ze hun klanten geven zit een sticker voor op je zonneklep, zodat klanten meteen aan Schade Alert denken als iemand een schade veroorzaakt heeft. We noemen dat richting de autobranche omgekeerde schadesturing”, aldus Bolsenbroek. Schade Alert is sinds 1 maart actief. Bij het bedrijf uit Heumen werken elf medewerkers.