Bron: TV programma De Monitor

vrijdag 07 april 2017

Longarts en hoogleraar Marjolein Drent /

Auke Schouwstra

Editor

Bij 1 op de 4 mensen die bezwaar maakt tegen de uitslag van hun arbeidskeuring, herziet het UWV de aanvankelijke beslissing van de keuringsarts. Schort er iets aan de werkwijze van de keuringsartsen? Longarts Marjolein Drent van het Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein vindt van wel. Voor ons dossier over het UWV komen we met haar in contact.We gaan bij haar langs omdat ze specialist is in zeldzame longziekten, zoals sarcoïdose. Dat is een ontstekingsziekte die vaak de longen aantast. Zo’n vijf- tot achtduizend mensen in Nederland lijden eraan.

Drent doet onderzoek naar het effect van de ziekte op het werk dat mensen kunnen doen. Ook onderzoekt ze welke ervaringen patiënten hebben met het UWV.

Hoewel sarcoïdose vaak de longen aantast, heeft het ook effect op andere lichaamsdelen en op de conditie in het algemeen. De longarts legt aan ons uit hoe de ziekte eruit ziet:

Een UWV-arts die bij sarcoïdose alleen naar de longfunctie kijkt, mist een groot deel van de gevolgen van deze ziekte voor de patiënt. En dat komt nogal eens voor, zegt Drent. ‘Wij zien regelmatig mensen die worstelen met dit soort situaties. Dat ze meer moeten doen dan ze kunnen. Dat is een enorme worsteling, en het betekent ook dat ze in de problemen komen’.

Knokken om erkenning De rol van het UWV leidt zelfs tot vertraging in het herstel van de patiënt, zegt longarts Drent. ‘Op het moment dat al die misère over ze heen komt, en mensen moeten knokken om erkenning, vraagt dat veel energie. Mensen zijn dan niet bezig met herstel. Het gevolg is dat ze veel langer uit het arbeidsproces zijn. Als ze niet zo hoeven te knokken voor erkenning, kunnen mensen zich eerder bezig houden met hun herstel’.

De huidige aanpak van het UWV werkt dus averechts, beaamt Drent desgevraagd. Daarom doet Drent een handreiking aan het UWV om tot een oplossing te komen en de werkwijze tijdens de keuringsprocedure te veranderen, zodat moeilijk meetbare klachten beter meegenomen worden in de beoordeling van het arbeidsvermogen.

Bekijk hier de uitzending over het UWV.