Bel ons : 010-2008088
E-mail ons : vraag@adviespuntletselschadeslachtoffers.nl

‘UMC Utrecht betaalt record aan smartengeld na ernstige medische fout’

Bron: NU.nl

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) betaalt een schadevergoeding van 350.000 euro aan een vrouw die slachtoffer is geworden van een ernstig medische fout. Het gaat om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is betaald.

Dat meldt NRC Next vrijdag.

De medische fout werd door het ziekenhuis ruim twee jaar te laat gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), blijkt uit onderzoek van de krant.

Het UMC Utrecht heeft in totaal 545.000 euro overgemaakt. Daarvan is ongeveer 350.000 euro bedoeld voor haar immateriële schade. Haar echtgenoot kreeg 192.000, omdat haar inkomen wegvalt als ze overlijdt.

In 2011 liet een gynaecoloog in UMC Utrecht weefsel onderzoeken uit de baarmoederhals van de inmiddels 55-jarige Adrienne Cullen. Zij was daar niet van op de hoogte. In het weefsel bleken kwaadaardige cellen te zitten.”De arts heeft de uitslag van het biopt niet gezien en er geen rekening mee gehouden dat hij geen alert van het laboratorium zou krijgen”, mailt het ziekenhuis. Ook deed de arts geen navraag.

Een wetenschapper ontdekte twee jaar later, in april 2013, bij toeval de uitslag in het dossier van de vrouw. Een behandeling volgde, maar de vrouw bleek ongeneeslijk ziek te zijn. De verwachting is dat zij nog minder dan een jaar te leven heeft, meldt de krant.

 UMC betaalt smartengeld

1 / 3

Melding

Pas nadat haar letselschadeadvocaat meerdere malen aandrong bij het ziekenhuis om het voorval te melden, werd de IGZ ingelicht. Dat gebeurde volgens de inspectie te laat, ziekenhuizen zijn namelijk verplicht om fouten direct te melden. “Een melding in 2013 was op zijn plaats geweest”.

Margriet Schneider, sinds twee weken bestuursvoorzitter van UMC Utrecht, noemt het in een schriftelijke reactie “onverdedigbaar dat alles zo lang heeft geduurd”. Het ziekenhuis heeft “gefaald” in de zorg en begeleiding van Cullen, mailt ze. “Dat spijt ons oprecht.”

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, zei in een reactie: “Het is verschrikkelijk treurig. Iedereen die zich een beetje kan inleven in de situatie van die mevrouw kan niet anders dan ongelofelijk met haar meeleven. Als dat je overkomt, is dat echt onvoorstelbaar.” Ze wilde niets zeggen over maatregelen tegen het UMC. “Dat is de taak van de inspectie.”

Dat het ziekenhuis openlijk toegeeft dat het heeft gefaald en excuses aanbiedt, heeft Cullen goed gedaan. Ze is terminaal ziek, omdat het ziekenhuis haar baarmoederhalskanker over het hoofd zag. “Uit de verklaring van vrijdagochtend blijkt heel veel menselijkheid. Daar is mijn cliënte door geraakt”, zei haar advocaat August Van vrijdag.

Video: Reactie Schippers

'Medische misser verschrikkelijk treurig'

‘Medische misser verschrikkelijk treurig’

Onderzoekscommissie

Eerder meldde het onderzoeksprogramma Zembla al dat er vaker medische fouten in het Utrechtse ziekenhuis bij de KNO-afdeling zijn achtergehouden voor de inspectie. Het UMC Utrecht heeft daarop een onderzoekscommissie ingesteld. De zaak Cullen wordt daar nu in meegenomen.

Als oorzaak van de fout noemt het UMC Utrecht onder andere de overgang van papieren naar digitale patiëntendossiers. Er zouden inmiddels maatregelen genomen zijn om herhaling te voorkomen. Behandelaars krijgen nu automatisch een digitale melding bij nieuwe diagnostische uitslagen.