Bron: She POTS ONLINE
STORIES

Yannick (21) stierf door een appende bestuurder
Dader appt: ‘Ik heb iemand aangereden. Ik denk dat ze dood is.’
Op 30 maart 2016 wordt Yannick (21) op haar fiets aangereden door een automobilist. Ze rijdt op een kaarsrechte weg met haar lichten aan. Hoe het kan dat de automobilist haar niet heeft gezien komt volgens Justitie omdat de dader tijdens het rijden bezig was met haar mobiele telefoon.
Het meisje werd op Texel aangereden en vervoerd naar het het VU Amsterdam maar overleefde het tragische ongeluk niet. De dader, een vrouw van 26 schijnt 600 appjes per dag te versturen. Lauranne en Frank, de ouders van Yannick, willen de waarheid horen en zijn benieuwd naar de toedracht van het ongeluk: hoe kun je een meisje aanrijden op een kaarsrechte weg? De dader blijft zeggen dat ze het niet meer weet.
Vrijwel direct na het ongeluk heeft de dader een appje gestuurd naar een vriendin met daarin de tekst: ‘Ik heb iemand aangereden. Ik denk dat ze dood is.’ Uit gegevens blijkt dat veel mensen gebruik maken van hun smartphone in het verkeer: een kwart van de wegbestuurders geeft dit toe. Hoog opgeleide mensen bellen en appen vaker achter het stuur dan laag opgeleide mensen. Van de jongste bestuurders (18-30) gebruikt zelfs meer dan de helft zijn of haar telefoon in de auto.
“Als een ongeluk het resultaat is van appen in het verkeer, zou dat net zo zwaar bestraft moet worden als rijden onder invloed”
Tegen de dader is zes maanden celstraf, ontzegging van het rijbewijs en een schadevergoeding van 50.000 euro geeist. Als een ongeluk het resultaat is van appen in het verkeer, zou dat net zo zwaar bestraft moet worden als rijden onder invloed, vinden Lauranne en Frank. De vader van Yannick zegt: “Als een dader achter het stuur zit terwijl hij heeft gedronken of drugs heeft gebruikt wordt wel de hoogste strafmaat geëist, maar als het om het gebruik van een telefoon tijdens het rijden gaat, geldt dat niet. Als nabestaanden voelen wij ons onrechtvaardig behandeld.”