Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, luidt het gezegde en de het hoeft niet altijd het gevolg te zijn van je eigen handelen. Toch leert de praktijk dat het in veel gevallen wel aan je eigen handelen ligt.

Autoverzekering.nl maakte een top-10 van ongelukken veroorzaakt door de chauffeur.

1. Mobiele telefoon: Gebruik van de mobiele telefoon, zowel handheld of handsfree, zorgt nog altijd voor de meeste ongelukken in het verkeer.

2. Audio installatie: Rommelen met de audio installatie, zoals een ander cd-tje of een andere radiozender.

3. Eten in de auto: Mensen eten achter het stuur en proberen geforceerd te voorkomen dat ze op hun kleding morsen.

4. Achterom gluren: Het achterom kijken om naar iets dat zich buiten voordoet (bijvoorbeeld een ongeluk) leidt vaak tot ongelukken.

5. Alcohol: Rijden onder invloed van alcohol heeft een nadelig effect op de rijvaardigheid.

6. Drugs- en medicijngebruik: Onder invloed rijden van drugs of medicijnen heeft een nadelige invloed op de rijvaardigheid.

7. Afleiding van de bestuurder: Met andere dingen bezig zijn dan met het verkeer, zoals: make-up, scheren, iets zoeken in je tas, etc.

8. Overschrijding snelheidslimiet: Het is een open deur, maar hoe sneller je rijdt, hoe langer het duurt voor je weer stilstaat en hoe korter de reactietijd is die je je kunt permitteren.

9. Roekeloos rijden: Met opzet verkeersregels negeren en agressief rijden zorg voor veel ongelukken en ergernissen.

10. Slechte wegen: Wegen zijn niet altijd in opperbeste staat. Hier moet je op berekend zijn en je rijgedrag op aanpassen.